Deserti(sitni kolači)

Bajadera

Jedan od omiljenih kolača kod nas u kući je svakako i izuzetno ukusna domaća bajadera, koja se priprema neizostavno u vreme slava, praznika, naravno i sasvim običnih dana. Brza i jednostavna poslastica za pripremu, bez pečenja i puno utrošenog vremena, a dopadljiva skoro svima, nama svakako jeste, još jedan od omiljenih kolača u našem domu slobodno se može i tako reći… Kad nama ponestane vremena i snage za pripremu bajadere uskoči u pomoć  i naša kuma Liki…
Još jedan recept iz starog notesa…


Potrebno je:
500 g kristal šećera,
2 dl vode,
250 g margarina,
250 g mlevenih oraha,
250 g mlevenog plazma keksa,
1 vanilin šećer,
200 g čokolada, 
3  kašičice ulja.


Priprema:

U posudu za kuvanje staviti šećer, vanilin šećer i vodu, na laganoj vatri kuvati da se šećer otopi i ukuva, dok ne postane kao sirup, skloniti posudu sa šporeta (ne sme predugo ostati na ringli da šećer ne počne da se kristalizuje), dodati  250 g margarina promešati da se i margarin otopi. Masi dodati ostale sastojke mleveni keks i mlevene orahe, sve dobro promešati i podeliti masu u dve činije na jednake delove. U jednoj činiji dodati 100 grama otopljene čokolade na pari i dobro promešati da cela masa dobije tamniju boju od čokolade. Ostaviti da se sasvim malo ohladi i zatim na ravnoj podlozi ili plehu veličine 20 x 28 cm, staviti prvo tamniji deo mase,  poravnati rukom ili uz pomoć kese ili pek papira da masa bude jednake debljine, zatim preko dodati tamniji deo mase i takođe lepo poravnati da masa bude svuda jednako raspoređena.  Za glazuru upotrebiti 100 g crne čokolade i 3 kašičice ulja, otopiti čokoladu na pari i preliti ravnomerno kolač da čitava površina bude ravnomerno pokrivena čokoladnom glazurom.

Kolač ohladiti i iseći na štanglice 5 x 1,5 cm . Da bi sečenje bilo uspešno i da čokolada ne bi pucala, najbolje je upotrebiti tanak nož koji je zagrejan, može biti zagrejan u vreloj vodi koja ključa ili na vrućoj ringli, važno je da posle svakog reza nož treba obrisati i opet zagrejati. Proces sečenja zna biti prilično dug, mada korišćenjem dva i više noževa proces sečenja se ubrzava. Dok jednim nožem sečete kolač, druga oštrica noža se greje i tako sve u krug do zadnje isečene štanglice. 


Može izgledati nekada komplikovano, ali verujte mi da nije tako strašno. Obično je uvek sečenje kolača mali problem, kako odrediti veličinu štanglica, kako uspeti da budu jednake veličine i ravno isečene. Za sve je potrebno samo malo strpljenja i vremena, na kraju zadovoljstvo neće izostati. 

 Uživajte u svakom slatkom zalogaju! 

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *