Priča iz moje bašte

Aronija čarobna biljka

Na pragu smo septembra, u bašti još toliko boja, paleta cela… svašta se tu još videti može, ubrati i uraditi. Treba samo pronaći trenutak za sebe i dovoljno vremena da se udahne miris prirode i dašak vetra. Volim pustiti sunce da me miluje po kosi dok pogled mi prati leptira što besciljno luta sa cveta na cvet. 
Jedna od omiljenih biljaka iz mog vrta o kojoj se priča je listopadni grm, koji u proleće krase raskošni beli cvetovi, dok u jesen zeleni listovi dobiju tamno crvenu boju koja deluje vatreno i mnogima oduzima dah. Aronija je slobodno mogu reći, čarobna biljka. Tamnoplave bobice, male i sitne nekako podsećaju na borovnicu, a nije… oporog je ukusa. Vrlo je otporna biljka,  nema prirodnih neprijatelja, samim tim se ne prska. Eto nama zdravih, korisnih bobica aronije  što je čini jednom od najjačih antioksidanasa. 
Spravom je mnogi nazivaju namirnicom budućnosti, ima veliku lekovitu moć i podiže celokupni imunitet organizma… 
Kod nas se odavno mogu naći proizvodi od aronije, u ponudi su sokovi, čajevi, marmelada, sirup, kompot, liker, vino, rakija. Ipak meni su sveže bobice uvek na prvom mestu i naravno da njima dajem prednost. Moj savet je da pored svih gore navedenih proizvoda koji su jako dobri i svakako ih treba imati u ponudi, smrznute bobice ipak budu broj jedan. Tako ih možemo imati i konzumirati tokom cele godine i uvek pripremiti sebi hladno ceđeni sok kome dajem apsolutnu prednost.
Hladno ceđeni sok je dovoljno u toku dana piti samo jednu malu rakijsku čašicu na prazan želudac. Telo i duša biće vam zahvalni, a krvi sudovi čisti… 

Moj savet bi svakako bio da pronađete jedan delić svog vrta, možda i pored gužve koja tamo vlada postoji neki kutak koji je slobodan. Uzmite barem jednu sadnicu aronije, ako za više ne bude mesta. Obogatite svoj prostor biljkom koja ne traži gotovo ništa, a daje tako puno… 

Napitak kome čak ni ja nisam odolela, je svakako liker koji je mnoge oduševio… 

Recept za liker od aronije možete videti ovde

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *